BLOG

 

Există diferite tipuri de halate și prosoape. Materialele din care sunt făcute au diverse specificații, avantaje și dezavantaje. De exemplu bumbacul este absorbant dar este mai greu, microfibra este absorbantă și mai ușoară.

Acum vom vorbi despre un tip special de prosop, dintr-ul material cu totul aparte: prosopul tradițional peshtemal.

Ce este un prosop peshtemal?

Acest tip de prosop este unul tradițional turcesc care este folosit pentru băile turcești de secole întregi. El are și o valoare simbolică, precum ia românească: este utilizat și pentru a arăta regiunea din care face parte cineva și cultura acestuia.

Aceste prosoape tradiționale erau făcute de mână și în anumite zone această tradiție încă se păstrează, mai ales în partea Turciei dinspre Marea Egee. Prosoapele peshtemal sunt făcute din fibre de bumbac, bambus sau mătase.

Acest prosop mai poartă numele de prosop hammam și este un element esențial pentru legendarele băi turcești. Baia tucească este o variantă de baie SPA cu aburi.

Originea prosoapelor peshtemal

Primele prosoape au fost făcute în Anatolia cu 6000 de ani înainte de Hristos. Originile țesăturii de prosoape peshtemal au fost găsite în Denizli în al doilea secol înainte de Hristos. Denizli este capitala țesăturilor de calitate, și totodată locul de unde provin și produsele de pe HalatDeBaie.ro.

 

Istoria utilizării prosoapelor peshtemal

Istoria acestor prosoape începe odată cu băile turcești. Primele băi publice au fost construite în secolul XIV, fiind inspirate de băile romane. Aceste băi turcești includ camere cu aburi și apă rece pentru baie. Aceste băi sunt bune pentru relaxare, detoxifiere, socializare și eliminarea toxinelor.

Peshtemalul este un prosop subțire, fin, care este utilizat pentru aceste băi. El poate fi pus în jurul corpului în timpul băii sau utilizat ca prosop după baie. Cel mai mare avantaj este faptul că se usucă foarte ușor, însă are o putere de absorbție remarcabilă pentru u material atât de fin.

Acest tip de prosop a devenit și mai popular în secolul al 17-lea. În palatele otomane, femeile de speță roială voiau ca peshtemalele lor să fie cât mai frumoase și mai ornate. De aceea, ele au angajat persoane care să decoreze prosoapele într-un mod deosebit. Acele prosoape erau realizate pas cu pas, de la uscarea bumbacului și până la produsul finit. Totul era făcut de mână, în mod tradițional.

După secolul al 17-lea, aceste prosoape turcești au început să capete stiluri și modele diferite. Ele au devenit mai mult decât un produs traditional turcesc utilizat pentru băile turcești. Au ajuns să fie produse de fashion renumite în lume.

Cum sunt produse aceste prosoape?

Prosoapele turcești sunt produse din bumbac turcesc de cea mai bună calitate cultivat în regiunea dinspre Marea Egee. Fibrele lungi de bumbac turcesc asigură mai multă durabilitate și mai multă finețe pentru aceste prosoape în comparație cu cele din bumbac normal.

Odată ce bumbacul trece prin procesul de uscare, acesta este gata pentru țesătură. Această țesătură este realizată de oameni specializați.

De-a lungul istoriei, prosoapele turcești au fost produse utilizând țesături tradiționale. Acum, datorită tehnologiei, prosoapele turcești sunt realizate cu ajutorul diferitor aparate care produc țesăturile. Din fericire, mai există și prosoape făcute de mână, în mod traditional.

Unde se utilizează aceste prosoape?

În mod traditional prosoapele peshtemal sunt utilizate în băile turcești. În ultima vreme, aceste prosoape, au fost folosite pentru mai multe scopuri. Oamenii au descoperit că prosoapele turcești sunt foarte versatile și pot fi utilizate în diverse moduri. Mulți le folosesc la sala de fitness sau la centrele de yoga.

Datorită faptului că sunt subțiri și se usucă rapid, sunt utilizate și în vacanțe. Ele ocupă mai puțin spațiu în bagaj decât prosoapele normale din bumbac. De multe ori, sunt utilizate și ca așternuturi sau la plajă în loc de saltea de plajă.

Peshtemalele sunt perfecte și atunci când plecați în excursie. Înlocuiți prosoapele normale din bumbac cu unele turcești deoarece ocupă mai puțin spațiu, se usucă mai ușor și sunt rezistente. Acestea pot fi găsite în diferite culori și modele pentru a fi pe placul tuturor.

Aceste prosoape sunt similare cu cele egiptene, dar sunt mai pune pentru plajă și pentru călătorii pentru că sunt subțiri și compacte.

 

Diferite tipuri de prosoape turcești după materiale

Bumbac

Majoritatea prosoapelor turcești sunt făcute din bumbac crescut în zona de lângă marea Egee și în zonele Est Mediteranene. Bumbacul este procesat și transformat în fibre care sunt țesute cu grijă.

Pânză

Pentru acest tip de prosoape se utilizează și pânza care este un material din plantă din in. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate din istorie. În zona Mării Negre, în Turcia sunt cele mai bune culturi de planta de in.

Bambus

Plantele de bambus cresc în zona de est a Turciei și sunt cunoscute pentru propritățile lor deosebite de absorbție. Datorită stratului suplimentar de fibră din bumbac, prosoapele turcești absorb apa și transpirația rapid și se usucă ușor. De aceea, bambusul este un material foarte potrivit pentru prosoape.

Pe site-ul nostru puteți găsi o varietate mare de prosoape tradiționale peshtemal, în diverse culori și modele. Explorați colecția și veți găsi cu siguranță ceva care să vă placă!


Nicoleta Ciobanu

Printre pasiunile ei se numără călătoritul și scrisul.
De aceea îi place să scrie despre haine, bijuterii și multe alte subiecte captivante