Înainte de a achiziționa un halat de baie sau un prosop probabil vă gândiți doar la dimensiune și la culoare. Cel mai important este materialul din care este confecționat produsul dumneavoastră. Există diferite tipuri de materiale care să fie pe placul fiecăruia.

Mai jos vă vom da mai multe detalii despre fiecare tip de material utilizat pentru prosoape și halate, înafară de bumbacul turcesc 100%, care este materialul de bază și cel mai bun.

Bumbac egiptean

Acest tip de material este din bumbac sau microfibră și este recunoscut după tipul de țesătură, diamant sau pătrat. Acest material este la fel de absorbant ca bumbacul turcesc dar este mai subțire și riscul de a intra la apă este mai mare dacă nu este tratat. Bumbacul acesta este mai ieftin și este potrivit pentru hoteluri care cumpără astfel de produse în cantități mari. .

Bumbac velur

Velurul este un material gros, făcut din lână de calitate superioară care este procesată. După procesare capătă un aspect asemănător catifelei. Este fin și gros, potrivit pentru halatele de iarnă. El este combinat cu bumbac în proporție de 80%. 

Satin și mătase

Satinul și mătasea sunt utilizate pentru halate de baie mai subțiri, perfecte pentru verile toride. Ele nu absorb bine apă însă oferă o senzație de răcorire.

Microfibră

Microfibra este ușoară, nu prea groasă, dar foarte călduroasă. Dezavantajul este că nu e un material natural, precum bumbacul veritabil. 

Microfibră în două straturi

Acest tip de material este utilizat în SPA-uri și are o putere de absorbție foarte mare. Halatele făcute din microfibră dublă sunt potrivite pentru cadouri speciale.


Îngrijirea prosoapelor și a halatelor de baie

După ce ați ales halatul sau prosopul potrivit trebuie să știți cum să îl îngrijiți pentru a beneficia cât mai mult timp de el. Vă vom prezenta câteva sfaturi care vă ajută să întrețineți aceste produse pentru multă vreme:

 • Prosoapele trebuie să fie spălate după maxim 3 folosiri pentru a nu prinde un miros neplăcut;
 • Halatele de baie necesită spălare după 5 utilizări pentru a conserva textura materialului și a evita dezvoltarea bacteriilor;
 • Temperatura la care trebuie să fie spălate aceste produse este de 30 de grade sau conform instrucțiunilor de pe etichetă. Pentru prosoapele mai fine, precum cele peshtemal, este de asemenea necesar să reduci turațiile mașinii de spălat sau să selectezi un program special pentru rufe fine.
   
 • Pentru a avea cât mai multă grijă de prosoapele și halatele tale, trebuie să respecți instrucțiunile de pe etichetă. Fiecare material e diferit și are nevoie de un alt fel de îngrijire. 
 • Nu pune detergent în exces. Prosoapele și halatele de baie absorb mai ușor detergentul și pot dezvolta bacterii mai rapid. 
 • Atunci când prosoapele sau halatele au un miros neplăcut adaugă în cuvă 10 ml de oțet și bicarbonat de sodiu. Ele trebuie să fie spălate tot la 60 de grade și nu trebuie să adaugi și balsam de rufe.
 • După ce ai spălat prosoapele și halatele, scoate-le cât mai rapid din mașină pentru a evita formarea de mucegai.
 • Fiecare prosop și halat trebuie să fie scuturat separat pentru a reda forma și a uniformiza țesătura. 
 • Prosoapele și halatele trebuie să aibă spațiu pentru a se usca. Nu așeza mai multe prosoape unele peste altele.